Lindy Hop is een vrolijke, actieve partnerdans die ontstaan is in de jaren 30 in New York. Er werd toen heel veel gedanst, eigenlijk van alles door elkaar. Lindy Hop combineerde elementen uit verschillende dansstijlen en was in feite het begin van een heel nieuw genre, namelijk swing. Er wordt voornamelijk op Swingjazz gedanst. Enkele bekende nummers zijn: Splanky, Bill Bailey, Shiny Stockings, On the sunny side of the street.
Onderstaande video toont in vogelvlucht het ontstaan, het verdwijnen en de heropleving van Lindy Hop:
Wat er zo specifiek is aan Lindy Hop valt het snelst op als je vergelijkt met andere dansen. Op een workshop blues, waar toevallig bijna uitsluitend Lindy Hoppers waren, zei de leraar na een tijdje: "Can you please stop bouncing and smiling? This is a blues workshop, not Lindy Hop". Inderdaad, de vrolijke sfeer en op en het voortdurende op en neer gaan, zijn duidelijke kenmerken. Daarnaast zijn de rockstep, de triple step en de swivels ook zeer typisch voor Lindy Hop.
Vorige video legt uit hoe Lindy Hop in de jaren tachtig werd herontdekt. Wil je een idee krijgen van hoe Lindy Hop naar België gekomen is, kijk dan naar deze video die gaat over de eerste Lindy Hop dansschool in België:
Radio Modern en Apollo Swing zijn ook vandaag nog heel actief. In Gent is er een bijzonder actieve gemeenschap van Lindy Hoppers. Zo actief zelfs dat Lindy Hop een vaste waarde is in het Baudelopark tijdens de Gentse Feesten. LouisLou speelt daarin een belangrijke rol. Maar er zijn nog veel meer verenigingen die zich met Lindy Hop in Gent bezighouden. Zoveel zelfs dat er een Facebook groep en website werd gemaakt om alle informatie over Lindy Hop in Gent te verzamelen. Neem zeker een kijkje.
Een gezonde geest in een gezond lichaam! Dansen is zowel goed voor het lichaam als de geest. Bovendien is het ook nog eens bevorderlijk voor je sociaal leven.
Dansen is bewegen, dus het is niet verwonderlijk dat het goed is voor je conditie. In vergelijking met sporten zoals lopen of fietsen gebruik je bij dansen veel meer spiergroepen en zijn de bewegingen veel complexer. Dus niet alleen je conditie, maar ook je balans, lichaamsbeheersing en coördinatie verbeteren door het dansen.
Men zegt dat de ene hersenhelft meer bezig is met logische zaken, zoals plannen en rekenen en dat de andere helft meer met inspiratie en creativiteit te maken heeft. Door te dansen gebruik je beide functies van je hersenen tegelijkertijd. Het is fijn als de dansbewegingen mooi uitkomen met de muziek, en daarvoor zal je de logische kant van je hersenen gebruiken. En natuurlijk kan je creatief zijn bij het dansen. Variaties, accenten, versieringen, . . . er zijn zoveel mogelijkheden om je dans aan te passen. Maar er is meer. Dansen heeft ook een positieve invloed op je emotioneel leven. De effecten van dansen op emoties werden al veelvuldig getest. Het maakt je blijer en houdt je jong. Meer bepaald zou dansen goed zijn tegen depressie, angststoornissen en dementie. Google gerust eens op de zoekwoorden "movement therapy" en je zal heel wat informatie vinden.
Lindy Hop is een sociale dans. Het is trouwens niet de enige sociale dans in Gent. Salsa en Tango zijn ook sociale dansen en zijn heel populair. (En Folk is er ook.) Bij sociale dansen draait het vooral om de feestjes. Er zijn ook wel wedstrijden en optredens, maar dat is niet het belangrijkste. Er is dus tamelijk wat sociale interactie. Bovendien hoef je geen lange gesprekken te voeren. Vaak zijn gesprekken beperkt tot "Wil je dansen?" - "Ja," En in veel gevallen hoef je zelfs helemaal niets te zeggen. Dus je leert heel veel nieuwe mensen kennen met heel weinig inspanningen. In Gent zijn er heel wat Lindy Hop feestjes. De regelmatige zijn onder andere Cocteau Swingcafé, Shake Them Legs, Shake That Afternoon en Practise Your Moves.